Productinnovatie in beweging: mee achter de schermen bij de TA’OR-lijn

Geplaatst op
26 januari 2023
Auteur
Stijn Vandevoordt
Categorie
Interviews

Als Factory of the Future zijn we bij Van Hoecke altijd in beweging. Productinnovaties maken een groot deel uit van die beweging. Process lead engineer Giel Van den Bossche vertelt hoe we zo’n project aanpakken en wat zijn rol daarin is. Met als concreet voorbeeld een productinnovatie voor onze TA’OR-lades.

gbs

Hier bij Van Hoecke ontwerpen en produceren we onder meer ladesystemen voor keukens. Een van die ladesystemen is TA’OR BOX. Houten lades van topkwaliteit en volledig op maat te configureren door onze klanten. “Daar was de vraag of we de die lades zo konden ontwikkelen dat de fronten in de hoogte regelbaar zouden zijn”, begint Giel.

“Die vragen komen binnen via onze product managers. Zij zijn constant in overleg met onze klanten, dus ze weten wat er bij hen leeft. Hoe ze naar onze producten kijken. En wat eventuele optimalisaties kunnen zijn.”

Tandem met de product manager

“Bij TA’OR BOX was er nood aan een in de hoogte regelbaar front. Om zo het voegbeeld van het afgewerkte meubel tot in de puntjes te kunnen afwerken. En zo alles tot op de millimeter juist te krijgen. Zodat de plaatser makkelijker een mooie visuele uitlijning krijgt.”

“Samen met de product manager bekijk ik dan wat ontwerpmatig onze opties zijn. Het was duidelijk dat de innovatie in het zijkantmechanisme moest komen. Het metalen binnenwerk dat toelaat om er tijdens de laatste stap een front op te klikken.”

“We hebben het volledige mechanisme herontworpen om er ten slotte een bout in te kunnen integreren. Door aan die bout te draaien, kan onze klant het front wat omhoog of omlaag laten komen.”

“Onze product managers kijken naar die aanpassing met de bril van de klant. Ik kijk vanuit onze processen en machines. Zo zijn we er zeker van dat de uiteindelijke oplossing én een meerwaarde garandeert voor onze klanten én voordelen biedt naar onze productie. Aan mij om dat door te vertalen naar onze productie.”

Productie

Zelf robots herprogrammeren

“Dat begint voor mij met de juiste partijen rond de tafel te krijgen. Intern en extern. Intern: welke collega’s hebben we nodig om dit te doen slagen? Extern: moeten we bijvoorbeeld beroep doen op onze machinebouwers?”

“Lukt het met een aanpassing aan onze bestaande machines of niet? Voor dit traject kozen we ervoor om zelf de robots te herprogrammeren. Andere machines werden dan weer aangepast en voor sommige bewerkingen lieten we nieuwe machines ontwerpen. Dat gebeurt altijd in nauwe samenwerking met onze machinebouwers.”

Geen prototypes zonder sturing

“Elk verbetertraject heeft zijn specifieke uitdagingen. Zo heeft TA’OR BOX een zeer geautomatiseerd productieproces. De nieuwe frezingen in de zijkantplaatjes moeten we dus eerst vertalen naar een freesprogramma. De hele sturing moeten we op orde hebben nog vóór we kunnen beginnen met de prototypes met de nieuwe uitsparingen.”

“Een andere uitdaging is dat we deze innovatie moesten implementeren op een bestaande lijn. Dat betekent aan de ene kant dat je werkt binnen bepaalde krijtlijnen. En aan de andere kant dat de normale productie blijft doorlopen. We moeten dus kunnen overschakelen tussen de nieuwe en de standaard TA’OR-lades.”

gbs

Eén lade: ontelbaar aantal varianten

“Ten slotte is er de uitdaging van het doorgedreven maatwerk dat wij aanbieden. Al de producten die wij maken, zijn maatwerk. Voor TA’OR BOX kunnen onze klanten de diepte en breedte van hun lades tot op de millimeter configureren. Dat in combinatie met onder meer verschillende kleuren voor de bodem en binnen- en buitenkant van de lade, levert een ontelbaar aantal varianten op. Elke lade is anders. Dat maakt dat onze oplossing om moet kunnen met die grote graad van variabiliteit.”

“De laatste stap is altijd om die veranderingen ingepast  te krijgen op onze productievloer. Onze lijnverantwoordelijken en operatoren zijn sowieso betrokken in de voorgaande stappen. Maar het blijft toch altijd spannend. Want voor onze operatoren is dit een nieuwe manier van werken. Een extra stap in ons vertrouwde productieproces. Dus dan is het altijd samen kijken hoe we dat zo goed mogelijk kunnen aanpakken en vertalen”, besluit Giel. “Samen doen we het altijd lukken!”

Zin om dingen in beweging te zetten?

Goesting om net als Giel onze processen in beweging te zetten? Check onze vacatures.